A&Z Mérnöki Szolgáltató Kft 

szakértelem - megbízhatóság - pontosság
(email: aendzkft@gmail.commernokikft@gmail.com ; Tel/Fax:06-1-340 7085;mob.:06-30-6510513)

Az energia tanúsítvány egy betű jellel,  A+ - től I-ig terjedően sorolja be az épületeket energetikai jellemzői alapján.

 

Amennyiben az ingatlan energetikai besorolása C vagy annál rosszabb, az energia tanúsítvány mellé javaslatokat is megfogalmaznak a tanúsítók, melyekkel az energiahasznosítási tulajdonság javítható.

Az energia tanúsítvány 10 évig érvényes, ennyi idő alatt a felmért ingatlan állapotában nem következik be akkora változás, ami az energiafelhasználást lényegesen befolyásolná.

Abban az esetben, ha az épületben több lakás is van (lakótömbök, társasházak esetében), akkor a kiállított energetika tanúsítvány az épület egészére célszerű kiállítani, mely az épületben lévő lakások tanúsítására is alkalmas.

 Mi az az e-tanúsítás?

 Az e-tanúsítás az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működő alkalmazás, melynek célja az energetikai tanúsítványok országos, elektronikus, hiteles nyilvántartásának megalapozása a következő szolgáltatásokkal:

  • internetes elérésű felület biztosítása a tanúsítványok feltöltéséhez,
  • a feltöltött adatok alapján a tanúsítvány automatikus, formai és számszaki ellenőrzése,
  • tanúsítványok hitelesítése (azonosító kóddal ellátott szabványos összefoglaló előlap előállításával),
  • a tanúsítványok nyilvántartásba vétele,
  • a későbbi szakmai ellenőrzés lehetőségének biztosítása.

Az e-tanúsítás alkalmazásnak NEM célja az energetikai tanúsítvány készítéshez szükséges mérnöki számítások elvégzése.

Mit nevezünk hiteles energetikai tanúsítványnak?

Hiteles példánynak az e-tanúsítás országos, elektronikus nyilvántartásban található, azonosító kóddal ellátott elektronikus példány tekinthető. Nyomtatni bármennyit lehet belőle, a nyomtatott példányok a hiteles példány a másolatai.

Hogyan kell a nyilvántartásba beküldeni és hitelesíteni az elkészült tanúsítványokat?

A 2013. január 1-étől a taítványokat az e-tanúsítás elektronikus alkalmazás igénybevételével az energetikai tanúsító köteles a Dokumentációs Központ részére megküldeni.

A tanúsítványokat a tanúsító tölti fel a nyilvántartásba

Amennyiben a tanúsítvány átmegy az ellenőrzésen, az adatok bekerülnek az adatbázisba, a tanúsítvány kap egy azonosító kódot és egy egységes összefoglaló előlap generálódik hozzá.
 A tanúsítvány megjelenik a nyilvántartásban.
 A hiteles tanúsítvány egy pdf-ként áll elő, aminek az első lapja az e-tanúsítás alkalmazás által generált, azonosító kóddal ellátott összefoglaló előlap, és utána a tanúsító által feltöltött pdf fájl következik teljes tartalommal (ennek is van egy saját előlapja, amin a tanúsító által használt azonosító sorszám szerepel).
 A tanúsító kinyomtatja az elektronikusan hitelesített tanúsítványt, melyet hivatalosan aláír.

 

    

 

Asztali nézet